Spread the love

Yiğit Sütçü / TERS KÖŞE / Şubat 2013 yazısı

Küresel ısınma gündemi kasıp kavurmaya devam ederken, buna bağlı olarak alternatif yakıt arayışları da hızla ilerlemekte. LPG (otogaz) , CNG (sıkıştırılmış doğalgaz), hidrojen ve elektrik son dönemde fazlasıyla üzerinde durulan alternatifler.

Çözümün önemli parçası bir olarak Hibrid Araçlar

Elektrik konusunda, daha önce hibrid araçlar ile fazlasıyla haşır neşir olma fırsatı yakalamıştım. Ülkemizde satışı gerçekleşen Toyota Prius (sedan ve hatchback), Honda Civic ve Honda CRZ Hibrid modellerini test etme şansım oldu. Her dört araç da muadilleri ile kıyaslandığında oldukça düşük yakıt tüketimleri ile dikkat çekiyordu. Hibrid araçlar, üzerinde iki ayrı sistemi bir arada bulunduruyor. Durma anları ve fazla güç gerektirmeyen durumlarda elektrik motoru, diğer durumlarda ise benzinli motor devreye giriyor. Elektrikli motor, fren kullandığınızda, sabit hızlarda ve yokuş aşağı yollarda kendi kendine şarj oluyor. Araç durduğunda sadece elektrikli motor devrede oluyor. Tüm bu entegre çalışma sonucunda araç sadece benzinli motor kullanan bir araca göre hatırı sayılır biçimde bir yakıt tasarrufu sağlıyor. Pek çok gelişmiş ülkede çoklukla tercih edilen hibrid modeller ne yazık ki ülkemizde çok fazla rağbet görmüyor. Bunun sebebi ise uygulanan vergi nedeniyle oluşan yüksek fiyat. Düzgün bir teşvik mekanizması ile ileride pek tabii ki hibrid araçlar çözümün önemli bir parçası olabilir.

Yüzde yüz elektrik çözüm olabilir mi?

Hibrid araçların yanı sıra son dönemde yüzde yüz elektrik enerjisi kullanan araçlar da oldukça gündemde. Yurtiçi ve yurtdışı fuarlar ve tanıtımlarda pek çok marka elektrikli araçlarını görücüye çıkardı. Yıl içerisinde Renault da elektrikli Fluence modelini piyasaya sürmüştü. Ama son dönemde belki de bu konuda en büyük gelişme geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. Derindere Motorlu Araçlar A.Ş. düzenlediği lansman ve test sürüşü etkinliği ile yüzde yüz elektrikle çalışan ve bir dolu şarj ile 280 kilometre yapabilen Toyota Corollaûları piyasaya sundu. Elektrikli araçlarla ilgili en önemli sorunlardan birisi olan menzil konusunda büyük aşama kaydeden DMA, ev tipi prizlerden de şarj olabilme özelliği ile bir adım öne çıkıyor. Toplantıda sohbet etme imkânı bulduğum DMA Kurucu Ortağı Özkan Derindere, projenin tamamıyla kendi özkaynakları ile gerçekleştiğini belirtirken şu an itibarı ile aylık 100 ve yıllık 1.200 adetlik bir kapasiteye sahip olduklarının altını çiziyor. Şehir şebekesinin her yerinden temin edilebilen 220 V kaynak ile yaklaşık 8 saatte tam olarak şarj edilebilen elektrikli araçlar için isteğe bağlı olarak, ülke genelinde kurulmuş ve sayıları her geçen gün artan Avrupa Standardı tip 2 şarj istasyonlarından da faydalanılabiliyor. Tüketicilere ve şirketlere hem kiralama hem de satın alma alternatifleriyle sunulan elektrikli araçların satış fiyatı 120 bin TL seviyesinde iken; operasyonel filo kiralama fiyatları ise aylık 900 Euro seviyesinde. 120 bin TL her ne kadar şu aşamada çok yüksek bir fiyat gibi görünse de kiralama bedelleri 280 kilometreyi 6 TLûye gidebildiğiniz düşünüldüğünde oldukça uygun görünüyor.

Alınan yolu küçümsemek yanlış olur

Toplantı sonrası test etme şansını bulduğum araç için ilk izlenimim fazlasıyla olumlu. Mevcut Corolla yapısında çok fazla bir oynama söz konusu değil. Otomatik vites seçeneğiyle sunulan araçta 3 ayrı sürüş tipi mevcut. Normal, ekonomik ve kar sürüş tipleri arasında geçiş yaptığınızda farkı anında anlamak mümkün. Araç en az benzinli bir Corolla kadar hızlanabiliyor. Ama sürüş tarzı bir dolu şarj ile yapabileceğiniz kilometreyi etkilemesi açısından oldukça önemli. Agresif bir kullanım tarzı ile çok daha az kilometre yapmanız kaçınılmaz. Araç normal Corollaûdan yaklaşık 250 kilogram daha ağır olmasına rağmen bunu çok fazla hissettiğiniz söylenemez. Gelelim eleştirilereÇ Kalkış anında aracın tepkisi bir miktar yavaş. Ayrıca bataryaların yer alması nedeniyle bagaj kapasitesi neredeyse yarı yarıya ufalmış. Ama her şeye rağmen alınan yolu küçümsemek hiç doğru olmaz. Gün geçtikçe ilerleyen teknoloji ile tüm bu eksiklikler de giderilebilir ve yüzde yüz elektrikli araçlar ile seyir keyfi eksiksiz yaşanabilir.

 

Did you like this? Share it:

  1. http://Www.digitalcarmagazine.com.tr bu konuda konuşmak için samimi bir girişim yapmak için teşekkür ederiz . Ben bu konuda çok güçlü hissediyorum ve daha fazla bilgi almak istiyorum . Ekstra geniş bilgelik elde olarak , Tamam , ek bilgi ile buna benzer ekstra eşyalar dahil olmak üzere akla olabilir ? Bu olağanüstü yararlı ve ben ve arkadaşlarım için yararlı olacaktır .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Instagram did not return a 200.

Bizi Takip Edin.